Select Page

Di Malaysia, kebiasaannya kanak-kanak akan mula dihantar ke tadika pada usia 5 tahun. Namun, ada juga ibu bapa yang mula menghantar anak pada usia seawal 4 tahun untuk pendedahan yang lebih awal. Dan salah satu cabaran awal yang dihadapi ibu bapa adalah yuran tadika.

Setiap tadika mengenakan yuran tadika yang berbeza-beza. Keunikan sesetengah tadika membuatkan mereka meletakkan yuran yang lebih tinggi daripada tadika yang lain.

Antara keunikan yang biasa ditawarkan adalah pengisian kerohanian agama, hafazan, kaedah pengajaran dan ada juga yang menawarkan pendedahan awal kepada bahasa ketiga.

Bagi mengurangkan kerja ibu bapa, hari ini Tutorkami ingin kongsikan yuran tadika yang dikenakan oleh tadika-tadika terkemuka di Malaysia sebagai garis panduan anda dalam pencarian tadika untuk anak anda.

Sesetengah tadika mengenakan caj yang berbeza-beza mengikut cawangan. Dan sesetengah tadika mengecualikan caj seperti buku dan uniform, maka perkongsian kami ini hanya boleh digunakan sebagai panduan asas, anda harus ke cawangan berdekatan untuk maklumat penuh.

10 Yuran Tadika di Malaysia

 1. Tadika Brainy Bunch

  Tadika Brainy Bunch
  Tadika Brainy Bunch ialah sebuah Tadika / Pra Sekolah yang menawarkan pendidikan Islam menggunakan bahasa Inggeris untuk komunikasi dan montessori sebagai kaedah pengajaran. Ia telah ditubuhkan pada tahun 2010.

  Tadika Brainy Bunch dicipta untuk menawarkan pendidikan pra sekolah terbaik kepada kanak-kanak muslim. Ini adalah proses Pembelajaran Keseluruhan yang merangkumi Psikologi di belakang Pendekatan Montessori dengan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar dan Nilai Islam untuk memberi panduan.

  Yuran Brainy Bunch 2019

  Yuran Tahunan : RM 1700
  Yuran Bulanan : RM345

  Yuran Tadika Brainy Bunch 2019

 2. Tadika Little Caliph

  Tadika Little Caliphs
  The Little Caliphs Program (TLCP) adalah program pra-sekolah Islam-Inggeris-Kreatif yang membantu kanak-kanak pra-sekolah untuk merealisasikan potensi rohani, kognitif, sosio-emosi dan fizikal yang terbaik.

  Tidak seperti program pra-sekolah konvensional yang lain, TLCP mempunyai satu set metodologi kreatif yang telah terbukti untuk mengajar anak-anak asas asas Islam, belajar dan hidup dengan integratif.

  Yuran Little Caliphs 2019

  Yuran Tahunan : RM1590
  Yuran Bulanan : RM 300
  Yuran Tadika Little Caliphs 2019

 3. Tadika Smart Reader

  Tadika Smart Reader
  Smart Reader Kids® menawarkan program pendidikan prasekolah yang inovatif untuk kanak-kanak berusia 3 hingga 6 tahun. Kurikulum difokuskan dalam mempromosikan pembelajaran melalui permainan.

  Smart Reader Kids® diiktiraf sebagai “Pusat Pengembangan Kanak-kanak Terbesar di Malaysia” oleh ‘Malaysia Book of Record‘.

  Yuran Smart Reader Kids 2019

  Yuran Tahunan : RM 1300
  Yuran Bulanan : RM 300

 4. Tadika Q-Dees

  Tadika Q-Dees
  Dengan lebih daripada 25 tahun pengalaman, Q-dees telah merevolusikan pendidikan zaman kanak-kanak menerusi program inovatif, holistik, dan global yang diukur. Matlamat kami adalah untuk secara berkesan merangsang rasa ingin tahu yang sihat dalam kalangan kanak-kanak, dan menanamkan cinta kasih seumur hidup untuk pembelajaran.

  Yuran Q-dees 2019

  Yuran Tahunan : RM 1500
  Yuran Bulanan : RM 370

 5. Tadika ABS

  Tadika ABS
  Tadika ABS mula ditubuhkan pada Jun 2013. Selain daripada membimbing anak-anak menguasai kemahiran akademik, Tadika ABS juga fokus kepada kemahiran-kemahiran kepimpinan yang diperlukan untuk ‘survive‘ dalam era perubahan zaman yang semakin mencabar.

  Yuran Tadika ABS 2019

  Yuran Tahunan : RM 1180
  Yuran Bulanan : RM 260

 6. Tadika Genius Aulad

  Tadika Genius Aulad
  Ditubuhkan pada tahun 2000, pasukan pendidik yang ceria telah mengabdikan diri mereka untuk memupuk kebahagiaan muda muda yang suka belajar, dan belas kasihan terhadap diri mereka dan orang lain.

  Melalui pelajaran kreatif, hands-on, acara sekolah yang menarik dan penglibatan sosial, anda akan menyaksikan anak anda berkembang dengan lebih baik dengan kekuatan dan kebolehan semula jadi yang terbaik.

  Islam bukanlah sesuatu yang diajar di dalam bilik darjah, tetapi ia adalah sesuatu yang secara semulajadi tertanam dalam amalan harian kami di sekolah dari saat mereka tiba, sehingga saat ini mereka berpisah dengan guru dan sahabat mereka.

  Yuran Genius Aulad 2019

  Yuran Tahunan : RM 1550
  Yuran Bulanan : RM 320

 7. Tadika R.E.A.L Kids

  Tadika REAL Kids
  Ditubuhkan sejak tahun 1986, REAL Kids menawarkan 3 program terbukti berdasarkan Sains Intelligence Multiple.

  REAL Kids mengubah fikiran kanak-kanak dengan memberi tumpuan kepada perkembangan kemahiran membaca dan menulis, dan membantu mereka memperoleh keupayaan untuk berfikir secara kritis dan merangkul kreativiti, berbeza dengan norma masyarakat yang cenderung ke arah pendidikan konvensional.

  Yuran REAL Kids 2019

  Yuran Tahunan : RM 2000
  Yuran Bulanan : RM 450

 8. Tadika C.I.C

  Logo Tadika CIC
  Sejak penubuhan pada tahun 1977, CIC mengamalkan pendekatan pengajaran motivasi di mana anak-anak dinilai secara kemajuan secara teratur tanpa peperiksaan. Pembelajaran adalah menyeronokkan di CIC apabila pelajar muda tidak dinilai berdasarkan markah peperiksaan mereka.

  Dengan memberikan banyak buku dan bahan sokongan, kanak-kanak belajar dengan pantas. CIC akan memberikan pelbagai pendedahan melalui pelajaran bertema untuk menawarkan peluang yang lebih tinggi untuk mengembangkan keupayaan intelektual, emosi dan rohani mereka.

  Sebagai amalan piawai, CIC menggunakan fonik dan pendekatan keseluruhan perkataan dalam Membaca, Aritmatika Mental dalam Matematik, Iqra ‘untuk Membaca Al-Quran dan Tematik pendekatan untuk Sains Sosial dan Budaya Islam.

  Yuran CIC 2019

  Yuran Tahunan : RM 1200
  Yuran Bulanan : RM 300

 9. Tadika PASTI

  Logo Tadika PASTI

  Pendidikan PASTI merupakan satu usaha bersepadu dan berterusan ke arah melahirkan generasi tunas Islam yang unggul.

  Yuran PASTI 2019

  Yuran Tahunan : RM 284
  Yuran Bulanan : RM 90

Yuran Tadika Pasti 2019

10. Tadika KEMAS

Tadika Kemas
Bahagian Pendidikan Awal Kanak-kanak menyelaras dan menguruskan Program Pendidikan Awal Kanak-Kanak mengikut Kurikulum Standard Pra Sekolah (KSPK) di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan Akta Penjagaan Anak 1984 di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Negara Dasar Penjagaan dan Pendidikan Awal Kanak-Kanak dan Kurikulum PERMATA Kebangsaan.

Yuran Tabika Kemas 2019
Yuran Tahunan : RM 20
Yuran Bulanan : RM 5

yuran-tabika-kemas 2019


Namun, sebagai ibu bapa tidak kira lah tadika mana pun anak anda dihantar, pembelajaran terbaik untuk anak anda adalah pembelajaran di rumah.

Kenalpasti kelebihan dan kelemahan anak anda. Dan dapatkan khidmat bantuan tambahan untuk menajamkan kelebihan mahupun memperbaiki kelemahan anak anda pada peringkat awal.

Perlukan khidmat guru tuisyen untuk sesi home tuition anak anda?

Dapatkan khidmat home tutor sekarang!